Hogyan érvényesülhet egy pályaváltó az álláspiacon?

Nemrégiben interjút készítettem Posfai Tünde független HR-és karrier tanácsadóval, akinek több, mint 20 éves szakmai tapasztalatát hívtam segítségül annak feltérképezésében, hogy hogyan tud a  többi jelölt mellett versenyben maradni és sikeresen érvényesülni egy pályaváltó! Megvizsgáltuk Tündével, hogy pályázóként mire érdemes figyelni és azt is kielemeztük, hogy mire figyelnek maguk a HR-esek, amikor egy pályaváltó pályázati anyagával találkoznak! A beszélgetés összefoglalóját osztom most meg, csupa-csupa hasznos tanács, érdemes elolvasni!

Nézzük meg először, hogy pályázóként mire érdemes kiemelt figyelmet szentelni:

Készülj az új szerepre és ehhez legyenek meg a kapaszkodóid

3 fontos tényezőt érdemes itt kiemelni:

 • értékeid ismerete
 • motivációd feltérképezése
 • piaci kereslet megléte

Mindezek együttes találkozása sikerre viheti a pályázást még akkor is, ha más, nálad több szakmai tapasztalattal rendelkező pályázóval kerülsz versenybe. Érdemes tehát időt szánni és alaposan megismerni ezeket! Mindehhez szorosan kapcsolódik még egy tényező: az önbizalmad. Azaz, hogy tényleg elhidd, képes vagy egy új irány, egy új lehetőség megvalósítására.

Mit üzensz magadról a külvilág felé?

Még el sem küldted a pályázati anyagodat, jó, ha tisztában vagy vele, hogy milyen üzenetet közvetítesz magadról az online térben. Ma már pillanatok alatt rá lehet keresni szinte bárkire az interneten – amivel élnek is a kiválasztási szakemberek -, éppen ezért itt is fontos a tudatosság! Te mit sugallsz magadról mondjuk a Facebook oldaladon? Kezdd el építeni a személyes márkádat! Fontos, hogy tiszta üzeneteid legyenek éppúgy ezeken a felületeken, mint ahogyan a pályázati anyagodban is. Mutasd meg:

 • mik az értékeid
 • mi a főbb érdeklődési köröd
 • mi a célod

Az önéletrajzban például vastag betűvel emeld ki az új munkához szükséges, rátermettségedet bizonyító részeket. A motivációs levélben ezt bővebben ki is tudod fejteni, élj hát vele! Amennyiben rendelkezel LinkedIn-profillal, szerepeljenek a jól látható helyeken (pl. főcímsorban) azok a kulcsszavak, amelyek az adott területhez kapcsolódnak.

Láttasd tehát magad és tedd mindezt tudatosan!

Most pedig nézzünk bele egy rövid időre a HR-esek fejébe! Hogyan lehet lenyűgözni egy munkáltatót pályaváltó-jelöltként?

Így tűnj ki:

 • belső, valódi motiváció: ez az egyik legerősebb ütőkártya a kezedben, hiszen be tudod mutatni a lelkesedésed a terület iránt
 • készülj fel a cégből, a területből: lássák, hogy képben vagy, és nem csak pillanatnyi fellángolásból jelentkeztél
 • ne szerénykedj az eddig megszerzett, új területre is átültethető tudásoddal, tapasztalatoddal: sok kincs lehet a zsebedben, ez annak az ideje, hogy meg is mutasd őket

Tényezők, amelyekre nincs ráhatásod

A kiválasztási folyamat során a HR-esek a legideálisabb jelöltek keresik. Abba azonban, hogy ki lesz a végleges befutó, a vállalati környezetnek is befolyásoló ereje van:

 • mennyire sürgős az adott állás betöltése
 • mennyi idő jut a betanításra
 • mennyi kollégát keresnek a munkakörre

A tapasztalat azt mutatja, hogy pályaváltók esetén két fő kérdés fogalmazódik meg egy HR-es fejében:


Miért adta be a pályázatát?

Vajon hogyan, mire lehet ő jó nekünk?


Érdemes ezeket magadnak is megválaszolni, hiszen nagy valószínűséggel rá fognak kérdezni.

Amikor elutasítanak

Ha nincs semmilyen utalás a pályázati anyagodban arra, hogy az értékeid és a munkáltató elvárásai fedésben vannak, akkor automatikus elutasításra számíthatsz. Azt fogják tippelni, hogy próba szerencse alapon jelentkeztél, de nem gondoltad komolyan.

Amennyiben azonban az anyagod figyelemfelkeltő, utalsz benne a szándékodra, motivációdra, rátermettségedre, akkor felkerülhetsz a jelentkezők listájából a lehetséges jelöltek listájára. Ezután persze még várnak rád kérdések, interjúk, azonban az első, igen lényeges kört már sikerrel vehetted.

 Ami melletted szól

Mivel a kiválasztási folyamatok igen költségesek, a HR-esek célja is a legmegfelelőbb jelölt, a legnagyobb beválási arány elérése. Mi az, ami mégis a te malmodra hajthatja a vizet:

 • lelkesedésed, belülről jövő motivációd
 • más területről átvehető, átültethető tudásod
 • új látásmód, friss gondolatok, nézőpontok, amivel színesíteni tudod a csapatot

Az itt megosztottakból jól látszik, hogy igenis van reális esélyed pályaváltóként a munkaerőpiacon való érvényesülésre, fontos azonban, hogy mindezt önbizalommal, lelkesedéssel és kellő tudatossággal kezeld! A kulcs a kezedben van hozzá!

A Tündével készült interjút teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni>>