A pályaváltás buktatói egy karrier coach szemével – és mit tudsz tenni, hogy te elkerüld ezeket!

A pályaváltás megfelelő átgondoltsággal, elszántsággal párosulva egy nagyon izgalmas, tanulással teli, sikerre vihető folyamat! Ugyanakkor léteznek olyan tényezők, amelyek figyelmen kívül hagyása igencsak megnehezítheti számodra a váltást. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összeszedtem azokat a klasszikus buktatókat, amiket mindenképp érdemes megfontolnod, mielőtt a pályaváltás útjára lépsz!

Menekülés a régiből

Eljuthatsz oda, hogy már minden mindegy, csak kiléphess végre a régi mókuskerékből. Ilyenkor sok esetben nincsen terv, gyorsan akarsz váltani valami újra. A levegőváltás azonban még nem garancia arra, hogy a valódi igényeidnek megfelelő útra lépsz. Ha el tudod gyászolni a régit, elfogadod, hogy ez is a szakmai utad része volt és az időd nagyobb részében inkább előre, mint visszafelé tekintesz, akkor nagyobb eséllyel lépsz olyan pályára, ami valóban neked való.

Most!

Kapcsolódik az előzőhöz is, azonban külön is említést érdemel. Ha már évek óta gondolkodsz, majd végre rászánod magad a váltásra, akkor olyan türelmetlenné válhatsz, mint talán eddig soha. Sajnos ez kevéssé eredményes megoldás. A váltás egy időigényes folyamat, amit nem lehet lezavarni 1-2 hét leforgása alatt. Adj időt a tapasztalásra, tervezésre, új ingerek, ötletek befogadására, mert így fogsz tudni igazán átgondolt döntést hozni! Hidd el, megéri a ráfordítást!

Rám fog találni

Sokaknál látom, hogy kialakul egy várakozó álláspont, miszerint egyszer csak bevillan minden. Megvilágosodnak, rájuk talál az új irány, ami pont olyan lesz, aminek megálmodták (neked is ismerős? Pacsi! ? ) A valóság azt mutatja, hogy a pályaváltás alapját többek között az aktív tapasztalás, tesztelés, információgyűjtés adja, azaz az aktív cselekvés.

Az íróasztal mellől csak ugyanazokat a köröket fogod róni és egyre jobban elönt a tehetetlenség érzése. Ki kell lépni a való világba és ott tudsz találkozni azokkal az ingerekkel, élményekkel, amelyek elindítják az ötleteket a fejedben!

Ez most jól futó szakma!

Barátok, család tuti tippjei, avagy hogyan (ne) hallgassunk más tanácsaira. Érdemes csínján bánni azokkal a tippekkel, amit más – minden jó szándékkal együtt – javasol a számunkra. Miért? Ami másnak tuti, az neked nem feltétlen lesz az. Nem mellesleg te járod végig az utat, nem pedig a tanácsot adó személy. Az, hogy számodra mi a fontos és milyen igényeid vannak, azt senki más nem tudhatja olyan pontosan, mint te magad! Sokkal kifizetődőbb, ha önmagadhoz választod a munkát, nem pedig fordítva.

Egy életre szól, jól kell döntenem!

Ez a mindent vagy semmit hozzáállás, amivel csak magadra pakolsz plusz terheket. Sosem tudhatod, hogy hány évre szól a következő állomás, valójában semelyikünk sem tudja a sajátjáról.


Ne feledd, a váltással nem egy megváltoztathatatlan döntést hozol, hanem új irányba indulsz, látsz, tapasztalsz azért, hogy egy teljesebb, elégedettebb szakmai utat járhass be!


Csak egy jó választás lehet

Nyomasztó, ha elhisszük, hogy vagy jól választunk vagy nem. Mi van, ha azt mondom, hogy több közül is tudsz jól választani? Bizony! Elképzelhető, hogy több, egymástól eltérő szakmai úton elindulva is élhetsz meg elégedettséget és azt, hogy jól választottál. Egyszerűen kezdd el magad beleásni abba az irányba, ami most leginkább foglalkoztat és előfordulhat, hogy később egy másik potenciális „jelölted” is a képbe kerül, nem kell arról véglegesen lemondani!

A sort még bizonyára lehetne folytatni, de ha a fent írtakat megszívleled, akkor máris sokkal nagyobb lendülettel és kevesebb kétséggel indulhatsz neki a saját pályaváltási utadnak! Hajrá!