A pályamódosítás 3 alapköve

Egy ház építése az alapozással indul. Ha van egy stabil alapod, arra bátran, biztonsággal tudsz építkezni. Ugyanígy megy ez a váltásnál is. Ha figyelmet szentelsz az alábbi három témának, akkor nem csak erős alapra, de izgalmas, élményekkel teli utazásra számíthatsz!

Elhatározás

Elsősorban magaddal kell őszintén megbeszélned, hogy vajon az idő, a körülmények alkalmasak-e arra, hogy teljes gőzzel a pályaváltásodra tudj koncentrálni. Félreértés ne essék, véletlenül sem azt mondom, hogy dobj el mindent, munkahelyet, családot. Csupán tedd fel a kérdést:

Hajlandó vagyok elköteleződni a váltásom érdekében és ezzel időt és energiát tenni a folyamatba?

Bizony sokszor a pályaváltás egy mellékszál, ha éppen ráérsz, van egy kis szabadidőd, akkor foglalkozol vele. Pont ezért tart olyan sokáig. Olyan ez, mint az álláskeresés. Ha odaadással, szorgalommal odateszed magad, akkor várható eredmény. Ha csak elmaszatolod, néha pályázgatsz, akkor meg nem történik nagyon semmi.

Önismeret

Sokszor emlegetem, hogy a pályaváltás nem az álláskereséssel, hanem veled kezdődik! Amíg nem tiszta, hogy mit vársz a váltástól, mire van szükséged, mit hozzon el, oldjon meg vagy szüntessen meg az életedben, addig egy sodródás lehet az egészből. Akárhány éves is vagy, egyáltalán nem ciki (sőt!) újra megismerkedni önmagaddal! Ne sajnáld az időt letisztázni, hogy ki vagy és merre tartasz, mert ez adja az egyik legszilárdabb alapot a váltáshoz.

Aktivitás, cselekvés

Többen ott akadnak meg, hogy fejben szeretnék kitalálni a teljes forgatókönyvet a következő 5-10 évre. Mivel ez a verzió magával hozza, hogy rengeteg dologra nem tudjuk (még) a választ, ez frusztrációhoz, elbizonytalanodáshoz vezet és már el is indul a végtelen halogatás és várakozás. Elárulom, kész forgatókönyv egyszerűen nincs. Az egész pályaváltási folyamat a tesztelésekről, kóstolgatásokról, élményszerzésről szól. Ha megkérdezel más pályaváltókat, bizonyára erről fognak beszámolni neked. Nem kell tudnod és nem is tudhatsz mindent a legelején, elindulsz valahol és útközben szerzed a legtöbb élményt, tapasztalatot!

Hogy érzed, készen állsz az utazásra? Ha jól jönne egy kis segítség mindehhez, akkor nézz szét a kurzusaim között, amelyek kifejezetten a pályaváltók számára készültek!