Pályamódosítás – biztosan erre van szükséged?

A munkám során számos esetben tapasztalom a végletekben gondolkodást. Vagy belekezdek valami egészen másba vagy örökre benne fogok ragadni a jelenlegi munkámban! Szerencsére nem ennyire fekete-fehér a történet. Jó, ha tudod, nem mindenki számára a teljes pályaváltás vagy egy óriási ugrás hozza el a legjobb megoldást. Gyakran elegendő egy-egy „kapcsoló”, egy-egy körülmény megváltoztatása és a dolgok a helyükre kerülhetnek! Na de mégis milyen mozgásterünk van akkor, amikor a munkánk, a helyzetünk már annyira feszítő, hogy nem bírjuk tovább?

A meglévő munkád újragondolása

Előfordulhat, hogy ha jobban belegondolsz, nagyobb részben még rendben is lenne a munkád, eltekintve attól az egy-két fránya, idegesítő körülménytől, amit egész nyugodtan elfújhatna már a szél.

Ha így érzel, mi történne, ha tudnál rajtuk változtatni? Lehet, hogy egy továbbképzés vagy mondjuk egy részfeladat leadása sokat javítana a helyzeteden? Ha úgy látod, add meg az esélyét, vállald a saját felelősségedet! Néha egy körülmény megváltozása nagy hatással tud lenni a teljes képre!

Szervezeten belüli váltás

Egyik ügyfelemnek éppen ez hozta el a megoldást. Felmondást követően keresett meg engem és elkezdtünk együtt dolgozni a szakmai céljain. Mindeközben a cége szerette volna őt megtartani, felkínáltak számára egy másik pozíciót. A közös munkánk során átbeszéltük, hogy mi az, ami igazán fontos a számára, mire szeretne hangsúlyt tenni a jövőben. Megnéztük, hogy a kínált új állás mennyiben találkozik mindezekkel, így arra végül átgondoltan, lelkesedéssel tudott igent mondani! Ha a szervezetet magát szereted és a problémáid inkább a munkakörrel kapcsolatosak, akkor érdemes lehet ilyen szempontból is nyitott szemmel járni!

Munkahelyváltás

Ebben az esetben a mostanival azonos vagy hasonló pozícióban gondolkodsz, csak a szervezet lesz más, ami önmagában nem jelent pályaváltást. Lehetséges, hogy egy másik méretű cégnél vagy egy hozzád közelebb álló értékekkel működő szervezetben meg fogod találni azt a hiányt, ami miatt a korábbiakban elégedetlennek, boldogtalannak érezted magad. Arra mindenképp érdemes odafigyelned, hogy

önmagában a „friss levegő” – új kollégák, új környezet – nem feltétlen garancia arra, hogy az eredeti problémád megoldódik, ha nem tudod, mi is volt a váltásod valódi oka és célja!

Pályaváltás

Amikor egy új területre, új pályára készülsz átlépni. Talán itt merülhet fel benned a legtöbb kérdés a folyamattal és önmagaddal kapcsolatban. Viszont nagyon sok esetben láttam már, hogy tényleg ez hoz igazi, minőségi javulást és kellő megfontolással, előkészülettel mindez egy nagyon izgalmas úton járható be!

Ahogyan láthatod, sokféle lehetőség áll előtted, járj nyitott szemmel és ami még fontosabb, láss rá, hogy mi a valódi mozgatója a váltásodnak!

Amennyiben szeretnél tisztábban látni és megtenni az első lépéseket a saját pályaváltási utadon, akkor várlak téged is a minden hónapban induló Kóstoló e-mail kurzusomon!

Ha pedig egy komplett, átfogó pályaváltó programot keresel, ahol végigvezetlek az útkereséstől egészen az új irány felé tett konkrét lépésekig, akkor csatlakozz be a Karrierirány online kurzusra!

Találkozzunk ott is!